Om företaget

Berättelsen om hur de tystlåtna finländska Silverbåtarna fick sin början

Under 1990-talets början arbetade fem sedvanligt tystlåtna finländare för en finsk aluminiumbåtstillverkare. Efter att några år ha följt med hur företaget tillverkade sina aluminiumbåtar, kom de fram till att mycket med aluminiumbåtstillverkningen kanske kunde löna sig att göra på ett helt annat sätt. Tillsammans tog de mod till sig och presenterade idén för sina förmän, men förbättringsförslagen ekade för döva öron.
Ibland måste man riskera allt för att lyckas – och det är precis vad dessa män gjorde. De lämnade sin dåvarande arbetsplats och grundade ett eget företag där de äntligen skulle kunna tillverka båtar på det sätt de själva ansåg lämpligt, nämligen snäppet bättre.

I de tystlåtna männens dröm kombinerades de bästa egenskaperna av hållbart marinaluminium och glasfiberarmerad plast på ett sätt som blev en omedelbar succé. Man bestämde sig för att låta kalla kombinationen AluFibre.  Båtens verkliga fördel gömde sig dock i aluminiumskrovets slutna boxkonstruktioner som fylldes med vattenavstötande polyuretanskum, samt i dess stärkande tvärprofiler av aluminium och cellplast. Detta gjorde Silverbåtarna osänkbara, ytterst kursstabila, och gav båtarna exceptionella köregenskaper – därtill gjorde denna konstruktion båtarna mycket tystare än många likartade aluminiumbåtar. Interiören av glasfiberarmerad plast gjorde dessutom båtarna både stiliga och lättskötta, och även den dämpar effektivt skrovljud.
En helt ny designprodukt som kombinerade marinaluminium och glasfiberarmerad plast hade skapats, en produkt vi kunde vara ytterst stolta över att kalla finsk!

Redan den första Silverbåten vann första pris för bästa båt för trollingfiske. Framgången som följde därefter påskyndade modellsortimentets tillväxt till en lite annorlunda flotta på 16 modeller.
Då du köper en Silverbåt kan du vara säker på att du skaffat dig en långlivad, lättskött och ytterst hållbar båt av inhemsk kvalitet vars värde håller sig och med vilken båtlivet är njutbart, enkelt och framför allt tystlåtet.

Silver – Tysta båtar för ett tystlåtet folk.

Silverbåtarna och TerhiTec Oy

År 2009 flyttades Silver över till TerhiTec Oy:s ägo, som ville fortsätta tillverka Silver enligt samma värden som de fem tystlåtna männen: att vara Europas mest uppskattade tillverkare av praktiska båtar.

TerhiTec Oy är en av Europas ledande ISO9001-kvalitetscertifierade båttillverkare. Sedan företaget grundades år 1972 har dryga 215 000 båtar tillverkats. TerhiTec är den enda europeiska båttillverkaren som tillverkar båtar av tre helt olika material: Terhibåtarna av ABS-plast, Sea Star-båtarna av glasfiber och Silverbåtarna som utgörs av en kombination av marinaluminium och glasfiberarmerad plast.

TerhiTec Oy är en del av Otto Brandt-koncernen, ett familjeföretag som grundades redan år 1905. Till Otto Brandt-koncernen hör därtill även Honda- och Yanmar -importören Oy Brandt Ab, Polaris-importören Brandt-Polaris Oy samt Finlands största motorcykel- och båtvaruhus Bike & Boat World Oy.

År 2014 flyttades försäljnings- och marknadsföringsansvaret för TerhiTec:s båtar över till Oy Brandt Ab:s Marine-enhet både för Finlands och utlandets del. Marine-enheten handhar alla Otto Brandt-koncernens båtmärken (AMT, Faster, Sea Star, Silver och Terhi) samt sköter om Honda- och Torqueedo-utombordarna.

Bildgalleri

Stäng
Stäng